Saturday, October 21, 2006

2 Comments:

Blogger andreea said...

Constantin BRÂNCUŞI
(Hobiţa, 19 februarie 1876 - Paris, 16 martie 1957)

A sculptat zborul şi a făcut piatra să înoate. A combinat simplitatea artei populare româneşti cu rafinamentul avangardei pariziene, iar stâlpul porţii de acasă a cucerit o lume întreagă. El şi Rodin, profesorul său, au fost artiştii care au exercitat cea mai mare influenţă asupra evoluţiei scupturii moderne din secolul al XX-lea.

Am putea spune că Badea Cârţan a avut urmaşi la Hobiţa. La doar 11 ani, Brâncuşi şi-a părăsit satul natal şi a plecat pe jos la Craiova. Acolo a lucrat ca băiat de prăvălie într-un restaurant. Tot la Craiova a urmat Şcoala de Arte şi Meserii. S-a remarcat prin talentul său deosebit şi, la recomandarea profesorilor, s-a înscris la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, unde a realizat primele sale lucrări.

În 1904 , a plecat, tot pe jos, în Europa şi a ajuns la Paris după doi ani. Rebel, turbulent, genial, Brâncuşi a adus în atelierul din Impasse Ronsin esenţa lucrurilor şi a vieţii.

A redescoperit forma originară, oul, ca izvor al vieţii şi început al lumii. Prin suita de Muze, reprezentând versiunile succesive ale unui portret de femeie, Brâncuşi a ajuns la o maiestrită simplificare, întemeiată pe forma predilect ovoidală şi pe curbele ascendente. „Domnişoara Pogany” este o fiinţă stranie, cu ochi mari, bizantini.

În perioada 1937-1938, a venit în ţară pentru a realiza, la Târgu Jiu, un complex sculptural modern fără egal, format din trei monumente : “Poarta sărutului”, “Masa tăcerii”, “Coloana fără sfârşit”.

10:32 PM  
Blogger prof. Sebastian Alexandru said...

1.Tu scrii articolele pe blog nu faci comentarii la articoe inexistente
2.Pune link-uri pe text
3.Salveaza articolele in Draft si lasa la vedere doar cele doua artcole cerute
4.Completeaza-ti tot CV-ul

6. Aseaza instrumentele de lucru (ceas, counter, wether, calendar etc.) in Template

1:09 PM  

Post a Comment

<< Home