Sunday, January 14, 2007

Pentru Eminescu...
Cu totul dosebit în felul sãu, om al timpului modern, deocamdatã blazat în cuget, iubitor de antiteze cam exagerate, reflexiv mai peste marginile iertate, pânã acum asa de putin format, încât ne vine greu sã-l citãm îndatã dupã Alecsandri, dar în fine poet, poet în toatã puterea cuvântului este Mihail Eminescu. De la el cunoastem mai multe poezii publicate în Convorbiri literare,avand acel farmec al limbagiului (semnul celor alesi), o conceptie înaltã si pe lângã aceste (lucru rar între ai nostri) iubirea si întelegerea artei antice.
Eminescu a dat poeziei românesti dimensiunile care îi lipseau înainte. Lumea în care ne introduce Eminescu este o lume de mare vastitate în spatiu si în timp si în care privirea cugetatorului patrunde pâna în punctele cele mai tainuite ale sufletului omenesc si pâna în conceptiile cele mai înalte ale ratiunii.
Prin aceste caractere ale poeziei sale, asa cum le lumineaza epitetele ei cele mai caracteristice, Eminescu este unul din reprezentantii cei mai straluciti ai epocii deschise odata cu anul 1848, printre ai carui scriitori el a recunoscut în Epigonii pe înaintasii sai .

0 Comments:

Post a Comment

<< Home